Waarom perslucht gebruiken ?

Perslucht is een veel gebruikt medium. Daar zijn enkele goede redenen voor:

Eenvoudige constructie: We kunnen rechtstreeks een rechtlijnige beweging bekomen zonder gebruik te maken van vb. kruk-drijfstangmechanisme. Hierdoor zijn de installatiekosten vrij laag.

Perslucht is eenvoudig te verkrijgen (lucht is overal beschikbaar) en te transporteren (beweegzame slangen). Retourleidingen zijn overbodig. Men moet ook het medium (lucht) niet verversen en het is eenvoudig om lucht op te slaan. Bovendien is perslucht zuiver en droog zodat men geen vervuiling krijgt bij lekken.

Perslucht is een veilig medium. Er is geen brand- en explosiegevaar en er zal geen grotere kracht ontstaan dan de ingestelde waarde. Er bestaat dus weinig kans op beschadigingen. Perslucht is ook een betrouwbaar medium.

Maar... Er zijn ook enkele goede redenen om geen perslucht te gebruiken:

De belangrijkste reden om geen perslucht te gebruiken zijn de energiekosten. Perslucht kost wat de energiekosten betreft zo'n 10 keer meer dan elektriciteit. (maar de installatiekosten zijn wel een stuk lager !)

Een ander belangrijk nadeel is de samendrukbaarheid van lucht. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld moeilijk (of duur) om een cilinder halverwege de slag te doen stoppen. Bij hydraulica (met olie) is dat een stuk eenvoudiger.

Perslucht is een betrouwbaar medium, maar dan moet men die perslucht wel zuiver maken. Men moet dus de olie (uit de compressor), water(damp) en stofdeeltjes uit de lucht halen. Vroeger moest men ook nog olie aan de perslucht toevoegen, maar voor de huidige generatie cilinders en ventielen is dat niet meer nodig of zelfs af te raden ! Vroeger maakte perslucht ook veel lawaai, maar door gebruik te maken van geluidsdempers is dit probleem verdwenen.

Meestal wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen. Het is dan ook niet te verwonderen dat het gebruik van perslucht nog steeds toeneemt.